Časopis „Evropska škola“ oktobar


Časopis oktobar zaglavlje српски

Giornale Ottobre simbol za link

Časopis „Evropska škola“ oktobar posvećen je Kristosu Kolokasu.

Žalost u AEDE-u

Nažalost, još jedna tužna vest: nedavno je preminuo M.Kristos Kolokas, istorijski predsednik grčke sekcije AEDE-a i bivši evropski potpredsednik AEDE-a već nekoliko godina.

Kristos Kolokas 1

AEDE logoOdlazak Kristosa Kolokasa

Sa velikom tugom i istinskim bolom saznao sam vest o smrti Kristosa Kolokasa.

Kristos je bio veliki prijatelj, brat; bio je prijatelj svih AEDE-a. Sa njim smo doživeli lepe i konstruktivne trenutke za naše Udruženje.

Sada nas je Kristos napustio. Celo Evropsko udruženje nastavnika je u žalosti.

Njegova smrt lišava naš AEDE mudrog čoveka, referentnu osobu, vizionara.

Bio je član AEDE komiteta mudraca i svojim uravnoteženim karakterom, velikom pravnom obučenošću, sposobnošću dobronamernog slušanja, preciznim rečima, znao je kako da nas dovede do pravog kompromisa, do očiglednog i pravog rešenja.

Kristos je dugo bio evropski potpredsednik AEDE-a i još uvek je bio predsednik grčke sekcije našeg udruženja.

Uvek je davao značajan doprinos grčkom AEDE-u i evropskom AEDE-u.

Dosledno je verovao u značaj AEDE-а za obuku evropskih nastavnika i za doprinos izgradnji istinski ujedinjene Evrope.

Danas Kristos više nije tu. Međutim, on ostaje i uvek će ostati prisutan u našim srcima. Zbogom dragi prijatelju. Nećemo te zaboraviti.

Silvano Marselja

Predsednik Evropskog AEDE-a

Kristos Kolokas 2

Vest o smrti Kristosa Kolokasa toliko nas je iznenadila: njegova duga silueta, topao pristup, njegove pravne intervencije uvek obrazložene i precizne, bile su neodvojive od života našeg udruženja. Drugi će govoriti o predsedniku grčke sekcije AEDE -a bolje od mene. Ipak, izraziću svoje divljenje za onoga koji je svake godine, u vezi sa Grčkim evropskim pokretom čiji je bio aktivan član, organizovao, u sedištu Kancelarije Evropskog parlamenta u Atini, događaj tokom kojeg bi se zahvalio odeljenjima koja su učestvovala u Evropskom danu škola. U veličanstvenom ambijentu, učenici i njihovi nastavnici sretali su  imenovane evropske zvaničnike i članove Vlade. Građanski angažman Kristosa Kolokasa za Evropu zablistao je na ovom mestu, u ovom gradu, kolevci demokratije u Evropi. Član Evropskog komiteta i Biroa AEDE, profesor ali i advokat u Evropskom sudu za ljudska prava, Kristos Kolokas je svoju pravnu nadležnost doneo AEDE-u. Njegov doprinos 2004. godine bio je odlučujući u izradi statuta koji dozvoljavaju konstituisanje našeg udruženja u Međunarodno neprofitno udruženje.

U svakoj prilici mogao je da se priseti zakona i, posebno, osnovnih prava ljudske ličnosti, temelja naše zajedničke kulture. U teškim vremenima koje proživljavamo, on nas je diskretno napustio. Samo njegovi najbliži prijatelji su bili u mogućnosti da učestvuju u komemoraciji priređenoj u Atini u njegovu čast. Sa njim nestaje lik našeg udruženja, okreće se stranica naše istorije… Već nam nedostaje toplina tvog prijateljstva Kristos, tvoj humor, jasnoća tvojih analiza…

Zdravo prijatelju, nećemo te zaboraviti.

Žan-Klod Gonon

generalni sekretar AEDE

Kristos Kolokas 3 Kristos Kolokas 4 Kristos Kolokas 5 Kristos Kolokas 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristos Kolokas 7

Udruženje „Mediteranska kuća prosvetnih radnika“ ima u mislima pokojnog Kristosa Kolokasa, koji nikada nije prestao da ulaže napore na unapređivanju obrazovanja na celom Mediteranu.

Osim toga, on je predložio ime našem Udruženju. Boravak u Tunisu sa članovima Evropskog udruženja nastavnika (AEDE) ga je u velikoj meri proslavio. Kristos Kolokas je oduvek bio nepokolebljiv prijatelj, zaljubljenik u Tunis. Nećemo te zaboraviti, dragi prijatelju. Počivaj u miru!

Aicha Bouabdellah

Predsednik MME- Tunis

Kristos Kolokas 8

Kristos Kolokas 9Kristos Kolokas 10

 

 

 

 

 

 

 

Vidim Kristosa kako diskretno sedi na našim sastancima, voljan da pažljivo sasluša mišljenja, rasprave i predloge za pravilno funkcionisanje našeg Udruženja. Uvek strpljiv, uvek tolerantan, davao je poslednju reč, govoreći kao dubok poznavalac zakona, ali i AEDE-a, čijim je tokom i razvojem decenijama upravljao i vodio. Zaustavio bi sa osmehom, sa svojim mudrim rečima ogromnog iskustva, „napetost“ protivrečnih mišljenja, kao što bi njegov predak, Aleksandar Veliki, učinio svojim mačem. Nažalost, fizički nas je napustio, ali će nastaviti da nas savetuje i vodi, jer je ostavio neizbrisiv pečat na one koji su ga mogli sresti: njegov primer poštovanja ljudskog postojanja kroz odanost, posvećenost njegovim principima i kroz svoju plemenitost uma i karaktera.

Elvira Tokalakis

 potpredsednica AEDE-a

Kristos Kolokas 11

Moje prvo poznanstvo sa pokojnim Kristosom Kolokasom bilo je 2004. Upravo sam stekla univerzitetsku diplomu, tako da sam imala vrlo malo iskustva kao mlad nastavnik. Ipak, Kristos me je dočekao u grčkom odeljenju EAT-a, pokazujući veru u moje sposobnosti. Uvek je bio spreman da pomogne kada je bilo potrebno, čvrst kamen za našu sekciju. Čovek dobrog srca sa toplim osmehom i dubokom mudrošću. Njegova smrt je veliki gubitak za porodicu EAT. Nedostajaće.

Leda Ntavarinou

AEDE Grčka

Kristos Kolokas 12

Dragi Kristos Kolokas, nedostajaćete nam…

Za mene si od 2014. godine Siva Eminencija, elegantni Grk, intelektualac, pametan, advokat koji je tražio tačne informacije, ali, pre svega, srdačan prijatelj, saosećajan, empatičan, sa dubokim osećanjem za suštinu, i, u isto vreme, uvek nasmejan, dobroćudan i aktivan za AEDE! Hvala ti za ono što si činio, za tvoje prijateljstvo i zaista mi je žao što nećemo moći da razgovaramo na sledećoj konvenciji. Počivaj u miru! Tvoja prijateljica, Sisi.

Elizabet Ditrih

Potpredsednik AEDE-a

Kristos Kolokas 13

Kristos Kolokas 14

AEDE logo

L’AEDE/EAT

est une Association internationale a but non lucratif
(AISBL)

2 Place Luxembourg (MEI-EMI), 1050 BRUXELLES
www.aede.euaedeeuropea@gmail.com

 

.