АЕДЕ часопис-Јануар 2021.


Scuola d'Europa

 

Документација званичне презентације АЕДЕ удружења

 

Европско удружење наставника (АЕДЕ/ЕАТ) основано је 1956. године и члан је Европског покрета од његовог оснивања, окупљајући чланове наставничке професије који желе да допринесу изградњи мира и политичке уније у Европи. Предлаже начине размишљања за продубљивање знања о европској градњи у свету образовања како би се подстакло заједничко европско понашање и промовисала свест о оригиналности и јединству европске културе.

Наше удружење наглашава потребу за образовањем свих Европљана, а посебно младих, успостављањем следећих циљева:

 • Да науче да разматрају своју прошлост, садашњост и будућност у европској перспективи;
 • Да доприносе разумевању европске историје и њене културне разноликости;
 • Да упражнјавају промовисање припадности европском грађанству кроз боље разумевање грађанства у демократском животу;
 • Подизање свести о сећању, историји и заједничким вредностима сваког европског народа;
 • Да посебно истакне циљеве од заједничког интереса за све народе, као што су промоција мира, заједничких вредности и добробити грађана;
 • Стварање услова за унапређење друштвене посвећености, међукултурног дијалога и волонтерског рада;
 • Борити се против свих предрасуда и мржње према одређеним категоријама становништва, странцима и имигрантима; острацизма против мањина, расизма, ксенофобије; да промовише одговарајућу употребу Веба за борбу против свих облика интернет малтретирања путем Интернета.

 

АЕДЕ је присутан са својим националним секцијама у већини држава чланица Европске уније, Аустрији, Белгији, Кипру, Финској, Француској, Немачкој, Грчкој, Мађарској, Ирској, Италији, Луксембургу, Малти, Холандији, Пољској, Шпанији , Уједињеном Краљевству, Словенији, Шведској, Чешкој, Румунији, као и неким државама које нису део Европске уније: Босна, Зеленортска острва, Молдавија, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Швајцарска, Украјина, федерованих у оквиру ње ради постизања истих циљева.

 

Узимајући у обзир присуство великог броја деце из различитих имигрантских средина и забринутост за интеркултурално образовање, АЕДЕ је такође успоставио сталне односе са удружењима наставника на југу Средоземља, посебно у Тунису. У свим овим земљама, АЕДЕ сарађује са министарствима образовања и културе. Да би допринео истицању изворне европске културе, АЕДЕ је са Саветом Европе учествовао у неколико пројеката који се тичу наставе историје, савремених језика и образовања за демократско грађанство.

 

АЕДЕ посвећује важан део свог рада едукацији активних и одговорних европских грађана и учествовао је у неколико европских пројеката и активно сарађивао као педагошки партнер у неколико акција које је покренула Европска комисија.

 

Активан у неколико европских земаља које су тешко погођене пандемијом Ковид19, АЕДЕ је у мају 2020. године покренуо разматрање различитих модалитета функционисања учења на даљину, његових могућности и ограничења и артикулације са наставом лицем у лице.

 

Поред тога, треба нагласити важну додату вредност различитих националних одељења у међународним пројектима и унутрашњим програмима сваке земље.

АЕДЕ активно учествује у обуци лидера за постизање и јачање европског грађанства заснованог на различитости, толеранцији и посвећености. 

 АЕДЕ/ЕАТ (L’AEDE/EAT)  је међународно непрофитно удружење.

 2 Place Luxembourg (MEI-EMI), 1050 BRUXELLES

www.aede.eu – e-mail: aedeeuropea@ gmail.com

 

Канарска острва су увек имала јаке везе са оним што данас називамо Европом. Заиста, на острвима има остатака доласка римских колонизатора; његово насељавање бележи Јуба II (52. пне. – 23. н.е.), краљ Мауританије. Према Плинију Млађем, Јуба II је послао експедицију на Канарска острва и Мадеиру, претпоставлја се да је Јуба II  Канарским острвима дао то име јер су тамо пронашли велике свирепе псе (“canarius”, од латинског: “can, canis”, пас; данас је та претпоставка превазиђена). Столећима заборављена Канарска острва су поново откривена 1200. године од стране италијанских, лигурских, португалских, француских, каталонских и, наравно, кастиљских експедиција када почиње досељавање. Временом су успостављени комерцијални односи са матичним местима досељеника. (у Лондону Канари Ворф “Canary Wharf” називају једну четврт по важној трговачкој вези коју је Уједињено Краљевство имало са Канарским острвима у 16. веку). Из тог разлога, Канарска острва и Канари су се увек сматрали Европљанима, иако су географски ближи Африци. Континенту са којим из различитих разлога никада нису имали интензивне везе које тек последњих година покушвају да ојачају.

 

Године 1991. на Канарским острвима основано је Одељење за канарска острва Европске асоцијације наставника (АЕДЕ). Ради се на повезивању са културом и образовањем у Европи и за то не постоји ништа боље од придруживања овом европском удружењу основаном у Паризу 1951. године и са секцијама у више од 20 земаља ЕУ. “Aede-Islas Canarias” усмерио је своју активност на рад на европској димензији у секторима јасне друштвене посвећености и тражећи мултипликативни ефекат да достигне цело друштво. Извршене активности одговарају стандардном програму: јачање европског држављанства.

Годинама је кључна активност била да канарски наставници упознају Европу и њене институције. У ту сврху организован је и изведен теоријски курс лице у лице између 20 и 105 сати европског тренинга, а затим и радни план уз посету следећим европским институцијама: БРИСЕЛ (Европски парламент / Европска комисија – мисија / Веће министара / Комитет регија / Економски и социјални одбор). СТРАСБУРГ (Европски парламент / Савет Европе / Суд за људска права). ЛУКСЕМБУРГ (Ревизорски суд / Суд правде. Учесници у овим активностима и по секторима, кроз ове године су:

 1. НАСТАВНИЦИ. 
  1. Наставници (7 курсева са 4.200 полазника у теоријском делу и 400 у плану посета).
  2. Директори који представљају Удружења родитеља ученика (3 курса са 80 људи у плану посета). 
  3. Студенти (5 програма “EUROSCOLA” Европског парламента са 150 ученика).
  4. Руководиоци европских образовних програма аутономних заједница Шпаније (34 менаџера)
 2. ЗВАНИЧНИЦИ. 
  1. Администрације Аутономне заједнице Канарских острва (6 курсева са 200 учесника у току и план посета). 
  2. Острвских администрација (1 курс са 15 полазника у току и план посета).
 3. МЕДИЈИ. Са новинарима и директорима медија (штампа, радио, телевизија и агенције), 4 курса са 150 учесника у курсевима и план посета)
 4. ОСТАЛИ. Активност за пословне лидере са курсом и ромингом од 30 људи.
 5. Поред тога, Аеде-Канари је на острвима организовао Образовне дане са насловом „Наставници за нови век. – Канари – Европа S_XXI“ са укупно преко 1.200 наставника.

Монографски акти на различитим острвима на „Дан Европе“, „Европски устав“. Издавање публикације „Аула де Еуропа“ и одржавање веб странице и Фејсбук налога са вестима, подацима и везама ка ЕУ. „Aede-Canarias” годинама учествује у изабраном одбору и у бироу Аеде-Еуропа, будући да је демократски изабран на дотичним конгресима.

Jose manuel Vega

Viceprezident AEDE