Демократски сто – Пољска ǀ Слушајте Европу


Демократски сто – Пољска ǀ Слушајте Европу  03.12.2021.

Listen to EuropeСлушајте Европу је место порекла сазнања о ставовима Европљана и њиховим размишљањима о најважнијим питањима нашег времена.

 

 

Досежући шире од  редовне публике.

Democracy Table – Poland | Listen to Europe simbol za link

Listen to Europe 03.12.2021.

Колико су пољски грађани посвећени демократији?

Да ли је у пољском погледу на свет укорењен јак ауторитаризам?

Какви су ставови Пољске према плану економског опоравка ЕУ, економској неједнакости, климатским променама, правима жена, имиграцији, људским правима?

Да бисте одговорили на ова и друга питања, Међународни европски покрет има задовољство да вас позове на дискусију  Демократски сто (Democracy Table discussion) у петак, 3. децембра 2021. од 14:00 до 15:30 по средњеевропском времену са пољским заинтересованим странама како бисте се упознали са резултатима истраживања јавног мњења и друштвене мреже, извештаја из пројекта Слушајте Европу: Досезање шире од редовне публике (Listen to Europe: Reaching Beyond our Base Audience (LTE)).

Слушајте Европу је дугорочна иницијатива која има за циљ да помогне цивилном друштву да успостави циљану и информисану кампању засновану на подацима и сегментацији публике. У том циљу спровели смо истраживања јавног мњења и праћење друштвених медија да бисмо истражили покретаче понашања грађана, као и главне теме и наративе присутне на друштвеним медијима у свакој од осам земаља пројекта. Испитали смо ставове грађана Европе према ЕУ и демократији, као и њихова мишљења о конкретним питањима као што су животна средина, имиграција, родна равноправност и људска права.

Сада када су резултати анализирани и спремни, организовали смо овај дигитални догађај како бисмо представили налазе и разговарали о нашем истраживању са пољским заинтересованим странама.

Сврха састанка ће бити размена резултата анкета и извјештаја о праћењу друштвених медија и дискусија о сегментацији публике, кадрирању, циљању, комуникацијама и кампањама у вези са демократијом и специфичним питањима која цивилно друштво покушава да промовише и заговара.

Мали исечци из истраживања:

69% Пољака верује да економска неједнакост расте у земљи,

док 74% сматра да је свет све опасније место;
70% сматра да Пољска, радећи са ЕУ, може да одбрани своје границе и реши проблем имиграције;
85% верује да су климатске промене озбиљан проблем.

Али 58% каже да земља не чини довољно на решавању проблема,

док 47% сматра да ЕУ не чини довољно да реши проблем;
78% Пољака сматра да се мора обезбедити равноправност мушкараца и жена.

ДНЕВНИ РЕД
Добродошлица Петрос Фасулас, генерални секретар Међународног европског покрета
14:00 Презентација налаза истраживања јавног мњења и потенцијалних практичних импликација – како користити податке, Метју МакВилијамс
14:50 Презентација извештаја о праћењу друштвених медија од стране Маје Савицке, Лабораторије за социологију и дигиталну економију (ДЕЛаб) Универзитета у Варшави
15:10 Дискусија
15:30 Крај

„Демократски сто“ је намењен организацијама цивилног друштва, академицима, истраживачким центрима и другим организацијама и појединцима који желе да опремају своје кампање, обликују своју комуникацију и тестирају своје наративе.

Метју K. МакВилијамс је научник и признати стручњак за ауторитаризам. Његово истраживање о председнику Доналду Трампу и ауторитаризму изазвало је међународну дебату и налази се у срцу његове најновије књиге О фашизму: 12 лекција из америчке историје.

Метју МакВилијамс је дугогодишњи политички професионалац и награђивани практичар америчке политике. Основао је фирму „MacWilliams Sanders Communications“ за медијску стратегију засновану на кампањама и питањима — пре више од 20 година.

Докторирао политичке науке на Универзитету у Масачусетсу и стекао диплому на Универзитету Пенсилваније.

Неки од Метјуових недавних радова:

Комонс је друштвена организација са седиштем у Мадриду, замишљена да искористи потенцијал података, технологије и колективне акције за суочавање са великим изазовима нашег века. Има јединствену експертизу у дигиталној анализи и истраживању медија, стратегијама комуникације, кретању и изградњи заједнице и евалуацији која нам омогућава, као практичарима, да унапредимо нашу колективну интелигенцију и убрзамо процесе друштвених промена. Комонс је применио ове хибридне методе ка кампањи, активизму, стратешкој комуникацији, наративним променама и е-демократији и процесима е-управе.