Часопис „Европска школа“ децембар


časopis decembar

НАЈБОЉЕ ЖЕЉЕ ЗА БОЖИЋ 2021. И ЗА НОВУ 2022. ГОДИНУ 

ЕВРОПСКИ ПРЕДСЕДНИК АЕДЕ-А

ПРОФ. СИЛВАНО МАРСЕЉА

Оригиналну верзију листа са сликама можете погледати са овог линка

Како се Божић и Нова година приближавају, посебно ми је драго, драги пријатељи и колеге, да се јављам свима вама да вам упутим најбоље жеље за заиста срећан Божић и мирну 2022. годину.

Божић је празник братства, солидарности, истинског пријатељства, али је и празник наде. У овом историјском тренутку значајних тешкоћа за многе породице и уопште, за привредни свет и за одбрану рада, морамо проживети Свети Божић са толико наде и великодушности. Изнад свега, морамо се надати да ћемо у наредној години, која је пред нама, моћи да поставимо темеље за истински бољи свет, далеко од свих врста тешкоћа и криза.

Јасна референца је свакако превазилажење пандемије, која је и даље приметно присутна, и превазилажење економске кризе, како би се кренуло даље и инвестиратирало у друге димензије, као што су вредности, култура и постојање; оне димензије које више од других доприносе неговању наде у бољу будућност, у којој се налази животни пројекат сваког појединца и заједнице у целини.

Конкретно, за нас у АЕДЕ-у биће то година интензивног рада и размишљања о тренутној ситуацији у Европи. Због тога ћемо са интересовањем и пажњом пратити рад „Конференције о будућности Европе“.

Свесни смо да пролазимо кроз период изазова за Европску унију.

Солидарност међу државама се приметно смањује из дана у дан. Национализам се појављује у сваком тренутку и воља за заједничким животом све више слаби, угрожавајући кохезију нашег друштва. У суштини, европски пројекат је у великој невољи. Потребна је посвећеност од стране свих да би се повратио подстицај важности Европске уније.

АЕДЕ не може и не сме да одустане од обављања свог рада у школама и друштву у целини; не сме да одустане од своје улоге у формирању европских грађана, способних да креативно хармонизују свој народ, свесном, добровољном, оперативном солидарношћу. Неопходно је формирање снажног друштва, способног да конструктивно гледа у будућност Европе. Бићемо посвећени размишљању о генеративној моћи коју свако од нас, као просветни радник, може и мора да испољи према својим ученицима и у друштву, инспирацију схваћену као способност препорода у пуноћи живота, а то је свест, одговорност и нада, који се гарантује свима без разлике.

Нема боље прилике да се управо у овом тренутку тешкоће и неизвесности за нашу Европу постави камен темељац за поновоно покретање процеса, подстицањем креативности, дајући све веће димензије капацитету „постојања“, јер је то једина велика могућност која нам пружа осећај да смо  протагонисти и одговорни за историју.

У суштини, ради се о улагању свих напора да будете учесник, да дате свој допринос и да се осећате као предузетник свог живота и добра друштва у целини.

Европски дом се не може изградити адекватно ако није изграђен у самој души европског човека. Не може постојати ако особа која га настањује није, и не осећа се Европљанином. И ми морамо да се посветимо изградњи овог европског дома.

Ово су обавезе које нас очекују у блиској будућности: обавезе обележене врло специфичним циљевима, за које сви знамо да доприносе бољем свету.

Божић је симбол мира за све људе и празник братства и наде. У суштини, Божић нам указује и подсећа на вредности које нам омогућавају да са поверењем гледамо напред. Немојмо бити обесхрабрени у овом посебно тешком тренутку за Европу. Историја учи да народи и заједнице понекад доживљавају мрачне и драматичне тренутке који се, у сваком случају, превазилазе посвећеношћу и, пре свега, напором да се размишља о будућности која младим генерацијама гарантује сигурност и поверење.

Предстоји прослава Божића и Нова година је пред вратима, и то нас обавезује на апсолутно неформалне, не привремене, и свакако добро финализоване жеље.

Стога свима изражавам жељу да божићни осећај срдачности и блискости остане у нашим срцима током целе нове године и нашег живота.

Са овим жељама и са овим поверењем понављам све најбоље жеље за срећан Божић и дивну 2022.

Силвано Марсеља

 

БОЖИЋ 2021.- НОВА 2022. ГОДИНА

Како време пролази… сећања из детињства, мудрост стечена у годинама младости, решеност да се постигну циљеви, путовања, породица, виђање наших најмилијих срећних, рад и давање искуства друштву… Али све ово ма колико иронично изгледало, повезано је са нашом зрелошћу грађанина, подразумева понашање и посвећеност нашој врсти, која често настоји да уништи или не побољша оно што нас окружује.

Није битно, драги читаоци, колико година имате, залагање које сте стекли, ангажман који имате да бисте дошли до циља, налазимо се у мултикултуралном друштву, развијенији него икад у сваком смислу и облику, са више средстава него икад, а ипак свакодневно има много фрустрација, сукоба, несугласица и неразјашњених дилема. Године пролазе за све, а историја и искуство нам дају увиде и одговоре у околности и догађаје, које игноришемо. Па ипак, успели смо да удружимо наше идеале да постигнемо координисан, позитиван и просперитетан развој који нам пружа више сигурности на свим пољима, бољи квалитет живота и напредак у науци и технологији који нас приближава задовољавајућим резултатима.

Није лако, не. Окупити људе различитог менталитета, политичких и друштвених идеја из различитих станишта, укључити грађане да развију заједнички модел суживота и правила која могу пружити идеалан модел развоја… није лако! Међутим, то је постигнуто уз високу стопу успеха и кредибилитет.

ЕВРОПСКА УНИЈА, наша Европа је успела да се договори са друштвеним, политичким, економским факторима…, да постигне нешто незамисливо као што су грађани Немачке, Аустрије, Белгије, Бугарске, Чешке, Кипра, Хрватске, Данске , Словачке, Словеније, Шпаније, Естоније, Финске, Францускe, Грчкe, Мађарскe, Ирскe, Италијe, Летонијe, Литванијe, Луксембургa, Малтe, Холандијe, Пољске, Португала, Румуније и Шведске…, које имају и деле исту идеју једне земље, држављанства и прихватају и поштују иста правила.

Ово је био један од великих светских напредака двадесетог века и онај који наставља свој пут у садашњи двадесет први век.

Европа је тренутно модел коегзистенције, развоја и нације. Захваљујући овим одлукама, превазиђени су веома алармантни и озбиљни моменти у светској економији и у још увек алармантној пандемији Ковид-19.

Земље осталих континената поштују и диве се Европској унији која гарантује безбедност и развој, чак и ако још увек има великих питања која треба решити и утврдити.

За нову 2022. годину, која тек почиње, тражим да будемо толерантнији, да више живимо заједно и да удружимо снаге како бисмо у потпуности осетили и живели нашу посвећеност Европи. Ми смо европски грађани.

То се мора чути и делити сваки дан! Моје искрене жеље и све најбоље у 2022. години.

Хозе Мануел Вега Перез

Европски потпредседник АЕДЕ-а

 

Поштоване колеге из породице АЕДЕ-Европа,

Ми, АЕДЕ-Аустрија (ЕУРОПТИМУС), желимо вам свима срећан Божић 2021. и све најбоље у 2022. години! Нажалост, тешка времена пандемије се не завршавају, широм Европе и широм света. Морамо издржати и држати се заједно, не заборавити наше вредности и осниваче европског уједињења! Да би наставили са радом и остали у контакту, 2020. године основали смо „Виртуелни клуб Еуроптимус“, који званично подржава и наша министарка за европске послове Каролине Едтстадлер – поглед на нашу почетну страницу показује занимљиве и успешне сусрете наших чланова, недавно са аустријским комесаром ЕУ за буџет и администрацију, Јоханесом Ханом, прави врхунац и уједно почетак као део нашег новог Пројекта европске свести 2021. за промовисање одрживе европске свести у средњим школама и као наш допринос за будућу платформу! Тренутно пет пилот школа из Аустрије ради заједно под вођством Еуроптимуса, биће их још! Поносни смо и на наше нове чланове, почасног председника, господина Карла Георга Даутлика, бившег шефа Сталног представништва Европске комисије у Аустрији, и на ЕРАСМУС амбасадора 2020. и 2021. године, господина Маркуса Краусхофера; добро сарађујемо са Европским омладинским форумом Неумаркт (EYFON) и успешни смо чланови Европске пословне организације  (EBÖ), Европског покрета Аустрије, под нашим председником и пријатељем Кристофом Лајтлом! Живимо у заједници са Омладинском радном групом АЕДЕ Аустрија, а учешће у ЕРАСМУС културном пројекту до 2024. ће испунити ангажман! За Божић, радост, хуманост и солидарност треба да се врате у фокус, па бих на крају наше поздравне поруке ставила фотографију на којој се види група сиријских избеглица 2018. године поводом догађаја који сам организовала, тј. моји бивши студенти из области друштвених компетенција: њихове блиставе очи и срећна лица одражавају све оно што смо вероватно већ заборавили или узимамо здраво за готово: живот у слободној, безбедној и демократској Европи, уз поштовање и уважавање других, са пријатељима и нада за будућност после рата, деструктивног бекства и сеобе! Они нас терају да препознамо „Божић“ – преко свих граница!

Срећан Божић и све најбоље у 2022!

Елизабет Дитрих

Председник АЕДЕ-Аустрија и европски потпредседник АЕДЕ-а

 

АЕДЕ – ШВАЈЦАРСКА

 

Уз топле жеље Комитета Швајцарске секције АЕДЕ-а.

Нека 2022. буде наклоњена нашем европском опредељењу и нашим пројектима!

 

АЕДЕ – СРБИЈА

Драги пријатељи и колеге,

Негде сам прочитала да „ништа не лети више од људског ума“. Ова реченица ми је остала у срцу и у овим временима изазова, сећам је се чешће него иначе. Колико год да су претходне две године биле тешке, оне нису спречиле човечанство да крене даље и савлада све препреке на свом путу.

Наша струка је још једном доказала да имамо воље, снаге и знања да не изневеримо своје ученике. Иако на даљину, научили смо своје лекције и можда најважнију лекцију од свега, а то је никада не одустати у невољи. Искрено сам захвална свим мојим ученицима који су свакодневно били присутни онлајн, радећи домаће задатке и задатке као да је све нормално. Претпостављам да је то зато што се нове генерације не сећају света без технологије, а ми се сећамо, па је требало неко време да се навикнемо на припрему, дељење и организовање онлајн часова. Ипак, успели смо! Освојили смо технологију а не обрнуто!

Дакле, истина је. „Ништа не лети више од људског ума“, само када постоји жеља и када треба да пронађемо решење за било који проблем који се појави. Честитам вам свима што нисте одустајали, што сте се трудили и што сте успели у ономе што је изгледало немогуће. Сигурна сам да ћемо, када се поново сретнемо, бити неколико година старији, али мудрији и моћнији да поведемо још једну генерацију путем знања. Желим вам свима добро здравље и нови сусрет у Свету пуном нових могућности!

Срећан Божић и срећна Нова година!

Сандра Плазибат,

Аеде Србија

 

АЕДЕ РОМАНИА ШАЉЕ НАЈБОЉЕ ЖЕЉЕ ЗА 2022. ГОДИНУ

Драги пријатељи,

На прагу нове године, упућујемо вам најлепше жеље: Нека вам ова нова година донесе личну срећу и професионално задовољство, без обзира на тренутне околности. Мај 2022. доноси плодове наших заједничких напора и започиње период поново откривене радости у нашој прелепој професији.

Након посебно захтевне 2021. године за све нас, на личном и професионалном нивоу, овај ритуални тренутак када сви размењујемо жеље за добро здравље и срећу са породицом, са пријатељима, ове године добија посебан интензитет. Ретко када смо толико пожелели да окренемо страницу тешке године, понекад и драматичне за неке од нас, како бисмо са надом гледали у годину која је пред нама. Знамо да је пандемија која погађа свет и даље вирулентна и да ће проћи још много месеци пре него што наши животи нађу мирнији ток. Наше земље, наша друштва, наше економије и даље ће морати да се боре и прилагођавају да би издржале последице здравствене кризе. Али такође сада знамо да ће се ова криза завршити, захваљујући огромној нади коју је створило откриће вакцина за мање од годину дана које ће нам омогућити да за неколико месеци почнемо испочетка нормалнијим животом. Носиће нас ова нада да контролишемо епидемију и подржавамо изванредан посао који је урађен током месеци како бисмо нашим ученицима пружили образовање које им дугујемо.

Наша снага је пре свега наша колективна посвећеност остварењу наше образовне мисије, у односу на све наше ученике. Ова снага је и снага наше АЕДЕ мреже, богате својом разноликошћу, али уједињене у потрази за изврсношћу и промоцијом јаких вредности.

Кристина Захариа 

АЕДЕ РУМУНИЈА

 

АЕДЕ ГРЧКА ВАМ ШАЉЕ НАЈБОЉЕ ЖЕЉЕ

Поводом прославе краја године, Божића и Нове године, дозволите ми да Вам са моје стране и управног одбора  АЕДЕ Грчка изнесем наше најискреније жеље Вама и Вашим најмилијима. Посебно се надам окончању пандемије, што ће омогућити активну сарадњу лицем у лице. Ових празника мислимо на Кристоса Колокаса, нашег председника, који више није са нама.

Његов нестанак нас је много дирнуо. АЕДЕ је изгубио човека од велике вредности.

Професор европског права у високом образовању у Грчкој и Паризу и оснивач АЕДЕ Грчка, Кристос је кроз велики број спроведених научних и културних акција допринео ширењу европских вредности и јачању осећаја европског грађанства уз сарадњу универзитета и других званичних институција у Грчкој и иностранству.

Инспирисани његовом јединственом личношћу и сарадничким духом, наставићемо његов рад на одржавању активности АЕДЕ Грчка.

Др ЦИГРИ КРИСОУЛА

Члан управног одбора грчке секције АЕДЕ-а

Потпредседник Европског удружења наставника

НАРОПОУЛОС КОНСТАНДИНОС

Потпредседник грчке секције АЕДЕ-а

КАРАДИМА ПАНАЈОТА

генерални секретар грчке секције АЕДЕ

 

АЕДЕ КИПАР

Срећан Божић и Нова година.

АЕДЕ ИТАЛИЈА

Срећан Божић и Нова година.

 

АЕДЕ ШВЕДСКА

АЕДЕ, заједно са Вртовима праведних жена и мушкараца, деле исте вредности. Желимо да створимо прилике за младе људе да упознају различите културе и тиме створе прилике за сарадњу и мир.

АЕДЕ Шведска је учествовала на семинару у Дижону, Француска: Следећи Ерасмус +: више могућности за све грађане у периоду од 6. до 8. новембра 2019. Сврха састанка је била да се земље упознају и науче како да раде са Еразмус + пројектом. Било је и информација о новом Еразмус+ програму акредитације.

У октобру 2021. учествовали смо на међународној награди Марко и Алберто Иполито у Калабрији, Италија. Ученици и наставници из 13 земаља су се састали и расправљали о значају европских вредности. Једна од тема је била да ли је манифест Ка слободној и уједињеној Европи под називом Вентотенски манифест и даље актуелан после 80 година? Други семинар је био о једнакости образовања у различитим европским земљама.

Надамо се да ћемо следеће године имати прилику да путујемо, упознајемо се и радимо заједно. Надамо се да ће се ствари вратити у нормалу.

Свим пријатељима и колегама желимо здрав, срећан Божић и здраву, срећну Нову годину!

 

АЕДЕ УКРАИНА

Драги пријатељи АЕДЕ-а, искрено нам је драго да вам пожелимо срећан Божић и Нову годину!

Хвала свима на дружењу и пријатељству током целе године. Нека божићни ветар носи радост, срећу, здравље и благостање вама и вашој породици.

Нека вам се сви снови и жеље остваре током ових чудесних дана! Срећни празници,

Ваши пријатељи из Украјине

 

Олена Виталивна Колоденко

Свитлана Иваненко

 АЕДЕ УКРАИНА

 

АЕДЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

АЕДЕ-СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА, жели вам пуно радосних тренутака у Новој години и да вам се све жеље остваре.

Срећан Божић!

 

АЕДЕ ПОЉСКА

Драги пријатељи АЕДЕ-а, како се ближи Божић, желим вам здравље, срећу и торбу доброта.

Срећна Нова 2022

Марек Зајац 

АЕДЕ Пољска

 

АЕДЕ МОЛДАВИЈА

Драги пријатељи АЕДЕ-а,

упућујемо вам најлепше жеље за предстојеће празнике и срећну 2022. годину.

Секција АЕДЕ – Молдавија 

 

Драги пријатељи АЕДЕ-а,

Данас се свет бори да изађе из велике здравствене кризе, Европска унија за коју се наше удружење бори више од шездесет година суочава се са изазовима који угрожавају њену кохезију, њену кохерентност, њен утицај у свету.

У овим тешким временима, желим нашем удружењу, желим сваком од нас да задржи наду, да задржи веру у ове вредности које су омогућиле нашем континенту да поврати мир и да изгради пријатељство међу нашим народима у поштовању различитости наше историје: људских права, демократије, поштовања владавине права. Свима вама, свим вашим најмилијима, желим 2022. годину наде и радости

Жан-Клод Гонон

Генерални секретар АЕДЕ/ЕАТ

 

L’AEDE/EAT

est une Association internationale à but non lucratif (AISBL)

2 Place Luxembourg (MEI-EMI), 1050 BRUXELLES www.aede.eu

aedeeuropea@gmail.com