Časopis “Evropska škola”, mart 2022.


Časopis “Evropska škola”, mart 2022.

AEDE Giornale Marzo 2022. simbol za link

Ovaj broj našeg časopisa posvećujemo opštem osvrtu na tužnu situaciju Ukrajine, koja trpi vojnu invaziju Rusije.

Da bismo to uradili, izveštavamo o članku generala Paskvala Prezioze, predsednika Opservatorije bezbednosti, napisanog nekoliko dana pre invazije, a takođe izveštavamo o Deklaraciji Evropske kancelarije AEDE-a koja snažno podstiče povratak dijalogu i diplomatskoj akciji.

Završavamo broj člankom, već objavljenim prošlog juna, koji predstavlja izuzetnu aktivnost našeg AEDE-a u Ukrajini u tom periodu. Svi su oni veliki prijatelji zbog kojih smo veoma zabrinuti u ovom tužnom, užasnom vremenu. Evropski AEDE im je blizak koliko i svim građanima Ukrajine, ženama, muškarcima, deci, koji su tako teško pogođeni ovom užasnom situacijom.

Kao AEDE, snažno tražimo od međunarodne zajednice, a posebno od Evropske unije, da ne izostavi ni jedan način koji bi zaustavio ovaj sukob, da koristi sva sredstva za podsticanje dijaloga i pregovora, korisnih za postizanje mira. Moraju se uložiti napori da se ova invazija zaustavi, i potrebno je učiniti sve da se vrati na primenu Minskog sporazuma i poštovanje Helsinških sporazuma, reafirmišući princip nepovredivosti granica.

U nadi da će Evropska unija, izvlačeći upozorenja iz sličnih situacija, postati svesna da danas, nažalost, još uvek nije u stanju da bude primarni igrač u svetskom kontekstu, jer joj nedostaje evropska vlada. Iz tog razloga, manifestuje mnoge slabosti u različitim sektorima, a posebno u sektoru odbrane i spoljne politike. Nadamo se da „Konferencija o budućnosti Evrope” može dati podsticaj za reformu postojećih ugovora, kako bi Unija transnacionalne solidarnosti i mira bila sposobna da zaštiti osnovna prava i slobode svakog građanina, i zaista to postići.

Silvano Marseglja

Evropski predsednik AEDE-a

 

Članak generala Paskvala Prezioze, napisan nekoliko dana pre invazije:

Tekuće smanjivanje broja prisutnih u ambasadama u Ukrajini je jedna mera predostrožnosti koja se preduzima prema trenutnoj proceni nivoa krize.

Bezbednost ambasada u inostranstvu je prerogativ države domaćina. Ako se država domaćin plaši za sopstvenu bezbednost, onda neće moći da garantuje dovoljan nivo bezbednosti prisutnim ambasadama.

Krizna situacija u Ukrajini danas veoma podseća na onu koja je izbila u Gruzij avgusta 2008. 

Za sadašnju krizu Rusija je proklamovala svoje crvene linije koje su SAD, NATO i EU odmah odbacile.

Pregovori koji su u toku nemaju željeni ishod, smanjenje eskalacije krize. Ukrajina je saopštila da se plaši vojne invazije na osnovu toga što je Rusija već prikupila oko 150.000 vojnih jedinica na granicama između dve zemlje. SAD su odgovorile slanjem vojnih jedinica da ojačaju istočne granice NATO-a. Ova pojačanja, zbog svoje ograničene veličine, treba smatrati simboličnim merama obeležavanja teritorije i ne ukazuju na bilo kakav nivo vojne konfrontacije između NATOA-a i Rusije.

NATO je, sam, pokrenuo misiju „Poboljšano napredno prisustvo“ u zemljama koje se graniče sa Rusijom, kako bi ojačao stubove prisustva i nadzora.

Sa vojno-tehničke tačke gledišta, NATO-u nedostaju zakonski, povezani preduslovi iz čl. 5 Ugovora NATO, kako bi mogao vojno intervenisati u podršci Ukrajini.

Ukrajina će stoga moći da se osloni samo na svoje vojne sposobnosti da obuzda rusku pretnju sada na granicama.

Sa ekonomske i finansijske tačke gledišta, Ukrajina nije u pravim ekonomskim, socijalnim i vojnim uslovima da bi predstavljala pretnju Rusiji, jer ima samo 155 milijardi dolara BDP-a, dok Rusija ima BDP od 1,5 biliona dolara. (hiljadu puta više).

Pored toga, Rusija ima vojne sposobnosti velike sile i opremljena je velikim nuklearnim arsenalom sa hipersoničnim oružjem.

Sa socijalne tačke gledišta, Ukrajina izgleda podeljena na prozapadno i prorusko stanovništvo.

Od pamtiveka je na istočnoj obali reke Dnjepar uvek postojao veliki ruski uticaj, kako iz ekonomskih tako i iz etničkih razloga. Gubitak odnosa sa tim regionima znači gubitak nekih osnova ruskog ekonomskog sistema. Ako se aktuelna kriza ne obuzda na vreme, to će doneti nestabilnost istočnoevropskim granicama, sa problemima migracija, i stvoriti energetske probleme za Evropu.

Geopolitička konfrontacija Zapada i Istoka odvija se u dve vruće tačke globusa: Ukrajini i Tajvanu. Strane su dobro definisane: s jedne strane je Rusija koju podržava Kina za slučaj Ukrajine, s druge strane, Kina koju podržava Rusija za slučaj Tajvan, u oba slučaja, konfrontacija je uglavnom sa Sjedinjenim Državama.

Nažalost, Evropa je pokazala više političke angažovanosti posle poraza koji je pretrpela na 7000 km od Brisela u Avganistanu nego sada, sa rusko-ukrajinskom krizom na pragu i sa energetskom zavisnošću od Rusije. Oni koji pobede imaće kredibilan politički kapacitet da se više odupru; oni koji pobede imaće vođstvo, sredstva da mogu da dođu do cilja konfrontacije.

To je vaganje koje će se odvijati o upotrebi moći. Na kraju konfrontacije neko će izgubiti na kredibilitetu, koji danas ima veliku vrednost u strateškom nadmetanju za novi svetski poredak.

General Paskval Preziosa

Predsednik Opservatorije za bezbednost EURISPESS

“ASSOCIATION EUROPÉENNE DES ENSEIGNANTS 

EUROPEAN ASSOCIATION OF TEACHERS

THE EUROPEAN PRESIDENT”

EVROPSKA KANCELARIJA AEDE

 • Duboka zabrinutost zbog iznenadnog pogoršanja situacije u Ukrajini;
 • Uočavajući, sa teskobom i tugom, da su, uprkos diplomatskim naporima poslednjih nedelja, vojske Ruske Federacije probile granice Ukrajine i ugrožavaju njeno postojanje i život civilnog stanovništva;

Naznake

 • Bliskost sa svim građanima Ukrajine i, posebno, sa prijateljima našeg Udruženja, kojima izražavamo našu krajnju ljubaznu solidarnost;

Težnje

 • Evropsku uniju koja bi u dogovoru sa NATO-om i Sjedinjenim Državama nastojala da dođe do okončanja borbi i globalnog sporazuma o bezbednosti u Evropi;

 

Podsećanje

 • Da svaki rat predstavlja poraz, neuspeh čovečanstva i da se mora učiniti sve da se izbegne rat između nacija i naroda;

Razmatranja sa apsolutnim ubeđenjem

 • Da je neophodno sazvati ceo svet, mirnim putem, da traži uspostavljanje diplomatskih rešenja koja mogu dovesti do brzog prestanka kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava.

 

Pismo prijatelja AEDE Ukrajine:

Dragi Silvano,

Zahvaljujemo Vama i svim našim prijateljima na podršci i lepim rečima! Do kraja smo se nadali mirnom rešenju. Nismo hteli da verujemo da je rat moguć u Evropi u XXI veku. Ali 24. februara u 4:30 probudili smo se uz pucnjavu, zvuk sirene i najavu da je ovo bila invazija ruskih trupa u punom obimu. Bilo je zastrašujuće, osećaj šoka i pitanje „Zbog čega?“, bilo je apsolutno ludilo. Rakete ne pogađaju samo vojne, već i civilne ciljeve. Žrtava je bilo među civilima, a najgore među decom. Ovo je apsolutni zločin protiv čovečnosti. Naši ukrajinski vojni advokati beleže činjenice tih zločina da bi pokrenuli tužbu u Hagu.

Veoma smo zahvalni svim zemljama iz Evropske unije, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Švedskoj, Japanu i drugim našim prijateljima na velikoj podršci i sankcijama, moći protiv ruskog agresora! Za nas je to veoma važno. Hvala puno!

O situaciji: Ukrajinci su se posle izvesnog vremena šoka vrlo brzo konsolidovali, jer je to bila direktna pretnja našim porodicama, deci, zemlji i SLOBODI za koju smo se borili tokom mnogo-mnogo godina naše istorije. Bez patetike, želimo da kažemo da smo veoma ponosni na ukrajinski narod! Organizovali su ga dobrovoljci i jedinice teritorijalne odbrane saćinjeni od građana koji mogu oružjem da brane Ukrajinu i da budu moćna snaga za podršku Oružanim snagama Ukrajine. Zaista je sjajno! Ljudi komuniciraju u “ćaskanju”, podržavaju jedni druge, i rade neophodana dela za našu zajedničku pobedu. Ukrajinski lideri komuniciraju sa ljudima na satnim intervalima u medijima i daju smernice za aktivnosti koje treba da radimo zajedno.

Zaista je veoma značajno, težak je period za Ukrajinu, naše granice su napadnute iz 6 pravaca od strane ruskih trupa, ali mi pobeđujemo, sigurni smo. Štaviše, to je naša zemlja i mi moramo da je branimo. I naravno, naše ukrajinske oružane snage – one su zaista profesionalne, to možemo videti u rezultatu svakodnevnih vojnih operacija. Zaista, naši vojnici su naša najveća nada. Veoma su motivisani jer brane svoje.

Naravno, ima gubitaka na obe strane, ali raduje da su gubici neprijatelja mnogo veći. Potrebna nam je pobeda i zajedno sa Vama – naši prijatelji i partneri čine sve da je ostvarimo.

Zagrljaji, dragi Silvano!

Srdačan pozdrav,

Prijatelji AEDE Ukrajine

 

AEDE u Ukrajini

Sekcija Ukrajine je zasnovana na nevladinoj organizaciji „Evropsko obrazovanje i nauka u Ukrajini“ (NVO EESU). Organizacija je osnovana 09.09.2014.

To je neprofitna javna organizacija koja posluje na osnovu dobrovoljnosti, ravnopravnosti članova, samouprave, zakonitosti, transparentnosti, izbora i odgovornosti organa upravljanja.

Organizacija ima osam sekcija: Kazatin, Nižin, Ivano-Frankivsk, Černovci, Harkov, Izmail, Zdolbunov, Vinica. Organizacija ima za cilj da promoviše ideju ujedinjene Evrope u svim oblastima obrazovanja i obuke; da organizuje seminare, stručno usavršavanje pedagoškog osoblja; da obavlja obrazovnu, naučnu i kulturnu delatnost; da promoviše uspostavljanje evropskog demokratskog građanskog društva koje je nezavisno od političkih partija i vera; organizuje i unapređuje saradnju u oblasti obrazovanja; ostvariti saradnju sa postojećim evropskim organizacijama u ukrajinskim političkim, ekonomskim, društvenim, kulturnim oblastima i u delatnosti zaštite životne sredine; da sprovodi obrazovne aktivnosti za mlade i odrasle; da implementira programe koji se odnose na EU-evropsko obrazovanje za razvoj demokratskog građanskog društva u Ukrajini.

 • 11. januara 2018. istorijski događaj u životu naše organizacije: primljeni smo u Evropsko udruženje nastavnika (Association Europeenne des Enseignants) na kongresu AEDE u Strazburu.
 • Od početka do danas, aktivnost NVO EESU obuhvata različite obrazovne procese u cilju implementacije evropskih vrednosti u oblasti obrazovanja i nauke.
 • Kijevska gradska državna uprava, Sastanak sa predstavnicima organizacije „Građani Evrope“
 • Kijev, Ukrajina Nacionalni pedagoški univerzitet Dragomanov, Sastanak sa profesorom Leuschnerom (Gent, Belgija).
 • Saradnja sa DaF istraživaćkim institutom u Bohumu (Nemačka).

 

30-31. oktobar 2017. Kijev, Ukrajina. Međunarodna naučno-metodička konferencija

 „NOVI KONCEPTI NASTAVE. INOVATIVNA EVROPSKA DIDAKTIKA“.

Konferencija je organizovana uz podršku Hochschul-didaktisches Zentrum Sachsen (Lajpcig, Nemačka) i Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke.

„NOVI KONCEPTI NASTAVE. INOVATIVNA EVROPSKA DIDAKTIKA „sa univerziteta u Iva-no-Frankivsk, Drogobič, Kijev i Nacionalni univerzitet Taurida V.I.Vernadskog Hochschul-didaktisches. 

 • Sastanak stipendista DAAD-a 20-21.04.2018.
 • Članovi naše organizacije uključeni su u Komisiju za nemački jezik Male akademije nauka (akademija za učenike)

Mala akademija nauka u Ukrajini je obrazovni sistem koji obezbeđuje organizaciju i koordinaciju istraživačkih aktivnosti učenika škole. U 2018. godini delovanje Male akademije nauka dobilo je svetsko priznanje. Mala akademija nauka u Ukrajini dobila je status Centra za naučno obrazovanje II kategorije pod pokroviteljstvom Uneska. Mala akademija nauka je prva i jedina obrazovna struktura u Ukrajini koja je dobila tako prestižan status. U septembru 2018. Mala akademija je dobila status Akademije Kopernik.

Takmičenje studentskih istraživačkih radova sastoji se od nekoliko faza. U februaru 2021. održana je godišnja druga faza takmičenja sekcije nemačkog jezika među učenicima kijevskih škola. Oksana Pavličko vanredni profesor na Katedri za nemačku filologiju i prevod Kijevskog nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko, članica NVO „Evropsko obrazovanje i nauka u Ukrajini“ nadgledala je takmičenje istraživačkih radova kao rukovodilac druge faze takmičenja.

Pisanje istraživačkih radova zahteva od učenika da ovladaju neophodnim istraživačkim veštinama u procesu pripreme. Priprema kvalifikovanog istraživačkog rada suštinski obogaćuje istraživačke veštine i sposobnosti učenika. Ove godine takmičenje studentskih istraživačkih radova odvijalo se u današnjoj onlajn stvarnosti. Na istraživačkom konkursu predstavljeni su zanimljivi kreativni radovi učenika.

Rukovodilac Komisije treće etape konkursa istraživačkih radova iz nemačkog jezika bila je prof. Svitlana Ivanenko, počasni predsednik NVO „Evropsko obrazovanje i nauka u Ukrajini“. 

 

Sastanak sa predsednikom AEDE, profesorom Silvanom Marseljom i članovima NVO „Evropsko obrazovanje i nauka u Ukrajini“.

Predsednik AEDE-a, profesor Silvano Marselja (Italija) učestvovao je 24. aprila 2019. u radu Okruglog stola „Sistem dualnog obrazovanja – evropsko iskustvo“ (Nacionalni pedagoški univerzitet Dragomanov, Kijev, Ukrajina). Gospodin Marselja je predstavio zanimljiv izveštaj o osobenostima dualnog sistema obrazovanja i njegovoj primeni u obrazovni proces različitih evropskih zemalja. Gospodin Marselja je naglasio da dualni obrazovni sistem može dati pozitivne rezultate pod uslovom saradnje kompanija koje pružaju mogućnost sticanja radnog iskustva sa stručnim školama/stručnim univerzitetima, koja omogućava spajanje teorijskih znanja i studentske prakse u okviru dogovorenog i verifikovanog programa.

Saradnja nastavnika na radnom mestu i univerzitetskog mentora može dati dobar očekivani rezultat. Profesorka Svitlana Ivanenko predstavila je izveštaj o sistemu dualnog obrazovanja u Nemačkoj.

Vodila se živa diskusija o temi. Prezentacija je postavljena na veb stranici NVO „Evropsko obrazovanje i nauka u Ukrajini“.

Sastanku su prisustvovali prorektori Nacionalnog pedagoškog univerziteta Dragomanov, profesor Roman Vernidub, profesor Volodimir Lavrinenko i dekan Fakulteta prirodnog i geografskog obrazovanja i ekologije, profesor Gana Turčinova.

Nakon sastanka, g. Silvano Marseglia je pozvao predsednika NVO „Evropsko obrazovanje i nauka u Ukrajini“ Svitlanu Ivanenko na sastanku sa ambasadorom Italije u Ukrajini gospodinom Davidom La Sesilijom 20.11.2020.

 

Na Nacionalnom pedagoškom univerzitetu Dragomanov (Kijev, Ukrajina) održana je III Međunarodna naučno-praktična konferencija „Aktuelni problemi romano-germanske filologije u kontekstu antropocentrične paradigme”. Predsednik AEDE-a, profesor Silvano Marselja, je na plenarnoj sednici predstavio izveštaj o veoma aktuelnom pitanju „Višejezičnost i poliglotizam (multilingvizam i polilingvizam): obaveze Evropske unije i Saveta Evrope“.

Gospodin Marseglia je istakao specifičnost koncepta „multilingvizmai“ kao društvene i teritorijalne višejezičnosti i suštinu koncepta „plurililingvizma“ kao individualne višejezične mobilnosti građana Evrope. Gospodin Marselja je naglasio da građani Evrope danas treba da govore tri evropska jezika da bi bili zaista mobilni.

Profesorka Svitlana Ivanenko predstavila je izveštaj o antropocentričnoj paradigmi u filologiji na osnovu čuvenog romana „Slava. Roman od devet priča” Danijela Kelmana. Izveštaji su dali podsticaj razmišljanjima i reminiscencijama drugih govornika. Konferencija je bila uspešna.

AEDE logo

L’AEDE/EAT

est une Association internationale à but non lucratif (AISBL)

2 Place Luxembourg (MEI-EMI), 1050 BRUXELLES www.aede.eu

aedeeuropea@gmail.com