Силвано Марсеља председник АЕДЕ-а: Европска унија и њена будућност


Европска унија и њена будућност, Разговор са проф. Силваном Марсељом,  четвртак 18 новембар 2021.

Аутор интервјуа Стефано Менга.
https://stefanomenga.blogspot.com/2021/11/intervista-al-prof-silvano-marseglia

Prof Marselja intervju 18-11-2021

 

 

Проф. Марсеља, као европски председник АЕДЕ-а, како видите тренутну ситуацију у Европској унији?

У годинама између 2015. и 2020. Европа је била сведок, интерно, јачања националних влада са последичним све већим незадовољством грађана према европским институцијама. Последњих година, укрштени национални вето учинили су Европу неспособном да промовише заједничке стратешке интересе, посебно у области спољне политике.

Данас, међутим, доживљавамо другачију ситуацију. Суочена са здравственом кризом без преседана и последичним колапсом економије, Европа је реаговала уједињено, показујући нову политичку вољу. Европа је овом приликом показала невиђену способност реаговања. Покретање плана „Нова генерација ЕУ“ и усвајање буџета за 2021-2027 су несумњиво знаци утешне виталности.

Ове иницијативе су, у целини, ојачале дух унутрашње солидарности и делимично ојачале однос између институција ЕУ и јавног мњења, након дугих година евроскептицизма.

 

Које су, по Вашем мишљењу, тренутне потешкоће Европе?

 

По мом мишљењу, пут ка трагању за европским идентитетом и сопственом улогом у светској равнотежи остаје, по мом мишљењу, веома сложен и пун потешкоћа.

И данас се појављују потешкоће, као збир појединачних политичких воља држава чланица које остају заробљенице једногласног гласања, а да се не могу ослободити упорне логике компромиса. Оваква ситуација у великој мери слаби деловање Европе на међународној сцени.

Унија данас, између осталог, држи важан део свог кредибилитета управо на способности да измири унутрашње поделе, какве су створиле Мађарска и Пољска, које дотичу саму суштину концепта европске демократије.

 

Какве су наде за будућност?

 

Постоји много наде у неки позитиван резултат садашње „Конференције о будућности Европе“ која би за неколико месеци требало да се приведе крају и да нам  достави резултате.

Конференција је посвећена расправи о кључним питањима, разматрајући како учинити Европу способном да се суочи са бројним и озбиљним изазовима који чекају хитан одговор: очување здравља; борба против климатских промена и еколошки изазови; проблем социјалне правде са економијом у служби личности; дигитална трансформација; питање миграције; безбедности и улоге Европе у свету. Надамо се да ће конференција бити у стању да идентификује начин за давање ових одговора и да ће испунити амбицију да реформише ЕУ и води је ка правој федералној унији.

Јасно је да без промене постојећих уговора, напредак неће бити могућ. Изостанак реформисања Уговора произвешће да останемо вођени правилом једногласности које је веома штетно.

Надамо се позитивном исходу рада Комисије са уверењем да можемо да створимо Унију транснационалне солидарности и мира, способну да заштити основна права и слободе сваког грађанина.