Часопис „Европска школа“, јун


 

Časopis јун zaglavlje српски

SCUOLA D’EUROPA, GIUGNO 2021 simbol za link

КАНЦЕЛАРИЈА ЕВРОПСКОГ УДРУЖЕЊА НАСТАВНИКА (АЕДЕ)

TОК АКТИВНОСТИ

 

КОНФЕРЕНЦИЈА О БУДУЋНОСТИ ЕВРОПЕ 31. МАЈА 2021

komitet AEDE Rim 24.03.2017 god

На видеоконференција Управног одбора Европског АЕДЕ-а у понедељак, 31. маја 2021, обрађивана је тема „Конференција о будућности Европе“ на следећи начин:

Узимајући у обзир да је активност Конференције о будућности Европе свечано инаугурисана 9. маја 2021;

Увиђајући чињеницу да ће се већина рада конференције одвијати у Комори Европског парламента у Стразбуру у згради посвећеној Лујзи Вајс;

Сматрајући позитивном главну иновацију отварања ове конференције, као истинско европско дело у изградњи, за непрофесионалце, тј. грађане уопште, са посебном пажњом усмереном на младе, у оквиру партиципативне демократије;

Сматрајући веома корисним стварање мрежних платформи за подстицање протока идеја, коментара, догађаја и дељења;

Уверени да се може покренути важна расправа ради добијања информација у корист једне Европе која ближе испуњава стварна очекивања својих грађана;

za sajt Rim 25.03.2017

АЕДЕ изражава уверење да конференција представља прилику и велику коцку. Ово је прилика коју не можемо превидети јер би њен неуспех отежао покретање уставних реформи за јачање Европске уније и постављање темеља савезној унији;

Елизабет Дитрих65. год

 

 

 

 

 

АЕДЕ је посвећен да пажљиво прати рад Конфедерације и да преко својих представника истакне велику важност ове конференције;

Да продуби разлоге за темељно преиспитивање ситуације у Европи у садашњем тренутку;

Да започене читав низ дебата и дискусија у дубину проблема како би се подигла свест школа и грађана уопште, да је у току изузетно иновативан процес који би могао да доведе до стварних промена у Европи

The European Union - A Fascinating Reality

Исабел Ромаи Гонзалез:

Тачно се сећам тренутка када ме је Европска унија први пут освојила.

Било је то средином новембра 2013. године, током мог боравка као Ерасмус студента у Немачкој. Моје знање о Европској унији као студента права на Универзитету у Лас Палмасу де Гран Канариа било је, да будем искрена, врло оскудно. Јосе Мануел Вега, којег сматрам чланом своје породице, боравио је у то време у Стразбуру и позвао ме је да га посетим и заједно одемо у разгледање града. Следећим возом, наравно, кренула сам до овог дивног града. Било је неколико дана запослености и гужве, у окружењу сте могли да видите да се нешто важно догађа.

Izabel Romai Gonzales

Имала сам прилику да посетим импресивни Европски парламент у Стразбуру, са његовом дивном архитектуром са пуно стакла које симболизује транспарентност јавних институција према грађанима Европске уније. Међутим, ово неће бити најинспиративније: била је то ноћ доделе награде Сахаров за слободу говора Малали Иусафзаи. Слушајући је, тако млад глас, како прича своју причу за борбу за универзално право на образовање и како бива погођена у главу од стране муслиманских екстремиста, била сам дубоко дирнута. Слушајући је и видећи је у том импозантном хемициклу за мене је обележило прошлост и будућност.

Путовање у Немачку започела сам са бескрајним осећајем захвалности. Захвалност за то колико сам имала среће што сам могла да путујем широм Европске уније, да имам прилику да учествујем у програму Ерасмус, да могу да комуницирам на неколико језика и да могу да унапређујем каријеру, коју сам изабрала, у две државе.

По први пут, упркос томе колико су ми се далеко чинила Канарска острва од остатка европског континента, схватила сам да смо део нечег већег.

Као резултат те ноћи почела сам да учим о Европској унији, њеним институцијама, шта она представља и шта подразумева. Такође сам имала срећу да сам баш те године у иностранству предавала предмет европско право. Када сам се вратила у Гран Канарију по завршетку академске године, осетила сам да морам нешто да урадим и да желим на неки начин да допринесем европском пројекту, тако сам постала део Европске асоцијације студената Европе (АЕГЕЕ ) и боље упознала рад АЕДЕ-а на Канарским острвима и у Европи. Све ово је неко време касније била одскочна даска да се у потпуности уђе у срце институција Европске уније, захваљујући програму Роберт-Шуманн. Као приправник у Уреду за информисање, сарађивала сам у управљању друштвеним мрежама и званичним посетама, као и у организацији различитих догађаја који су се одвијали у Парламенту, а неким од њих је присуствовало хиљаде људи (Европски омладински догађај, Школа Европе, Отворена врата итд.).

Такође сам држала предавања групама школа о функционисању Европске уније на немачком језику.

Невероватно ме је обрадовало то што сам све оно што сам научила и ентузијазам за европски пројекат пренела на најмлађе и била сам изненађена свиме што су знали.

 

Са друге страни стране, доживела сам из прве руке тренутак када је, након референдума 23. јуна 2016. године, Велика Британија објавила да се повлачи из ЕУ.

Тада сам мислила да имам знање о Европској унији, али никада нисам претпостављала да ћу моћи да завршим студије на Европском колеџу, најстаријем европском студијском центру на свету. Сваке године око 450 ученика 50 националности обучи се у овој институцији након што прођу кроз процес селекције. Многи од садашњих дипломата, амбасадора, политичара и званичника Европске уније студирали су постдипломске студије на Европском колеџу, као што је био случај покровитеља моје промоције: бившег потпредседника Европске комисије Мануела Марина.

Не слутећи, била сам окружена будућом европском елитом. Сећам се да сам се првог дана на настави осећала потпуно очарана мојим колега из разреда; толико младих људи тако различитог и бриљантног порекла, расправљају о темама као што су унутрашње тржиште, примат и директни ефекат европског права у земљама ЕУ, спољни односи ЕУ итд. Те године, живећи у окружењу које смо звали „европски балон“ без сумње је велики изазов, као и велика прекретница. Наравно, Европска унија није савршена и суочава се са великим изазовима, попут тренутне пандемијске ситуације у којој живимо, имиграционе политике, корупције и климатских промена, између осталог. Упркос свему, осећам се оптимистично. Застанимо на неколико тренутака да размислимо, не само о свему ономе што треба учинити већ и о свему ономе што смо добили и о свему што нас је спојило. Као што је Роберт Шуман, један од оснивача Европске уније, рекао: „Мир у свету не може се заштитити без креативних напора упоредивих са опасностима које му прете“. Захваљујући Европској унији, мој концепт друштва, држављанства, граница променио се у потпуности, не оклевајући ни секунде, морамо наставити да се боримо за европски пројекат.
AEDE u Ukraini

Сектор АЕДЕ- Украјина

Сектор Украјине заснован је на невладиној организацији „Европско образовање и наука у Украјини“ (НВО ЕЕСУ). Организација је основана 9. септембра 2014. године.

То је непрофитна јавна организација која делује на основу добровољности, равноправности својих чланова, самоуправе, законитости, транспарентности, избора и одговорности органа управљања.

 

Организација има осам секција: Казатин, Нижин, Ивано-Франковск, Чернивци, Харков, Измаил, Здолбунив, Виница. Циљ организације је промоција идеје о уједињеној Европи у свим областима образовања и обуке; да организује семинаре, стручно усавршавање за педагошко особље; да обавља образовне, научне и културне активности; да промовише успостављање европског демократског цивилног друштва које је независно од политичких партија и вера; да организује и промовише сарадњу у области образовања; да оствари сарадњу са постојећим европским организацијама у украјинском политичком, економском, социјалном, културном пољу и у заштити животне средине; да спроводи образовне активности за младе и одрасле; да спроводи програме који се односе на европско образовање за развој демократског цивилног друштва у Украјини. 

Конгрес АЕДЕ стразбур 11-01-2018

Године 2018. једанаести јануар је историјски догађај у животу наше организације: примљени смо у Европско удружење наставника на Конгресу АЕДЕ-а у Стразбуру. 

 

Од почетка до данас активност НВО ЕЕСУ укључује различите образовне процесе и медијску примену европских вредности у области образовања и науке.NGO EESU

 

Кијевски састанак Државне управе са представницима организације „Грађани Европе“.Organisation Citizens of Europe

 

Кијев, Украјина, Национални педагошки универзитет Драгоманов, састанак са професоромMeeting with proffesor Leuschner Лаушнером (Гент, Белгија)

Сарадња са тест институтом ДаХ у Бохуму (Немачка)DaF institute in Bochum

Кијев,Украина, октобар 30-31. 2017.

Међународна научно-методичка конференција

„Нови концепти наставе. иновативна европска дидактика “.

Конференција је организована уз подршку Хошул дидактичког центра Саксонија, Лајпциг, Немачка и Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке.

„Нови концепти наставе. иновативна европска дидактика“ са универзитета у

Ивано-Франкивцк, Дрогобич, Кијев, Националног универзитета Таурида В.И.Вернадски.

Хошул дидактички центар

Хошул дидактички центра Саксонија, Лајпциг, Немачка 

 

Састанак  20. и 21. априла 2018., стипендиста ДААД-а. 

Чланови наше организације су укључени у Комисију за немачки језик Мале академије наука (академија за ученике школа)

Мала академија наука у Украјини је образовни систем који обезбеђује организацију и координацију истраживачких активности ученика школа. У 2018. години активности Мале академије наука добиле су светско признање. Мала академија наука у Украјини добила је статус Центра за научно образовање друге категорије под покровитељством УНЕСКА. Мала академија наука је прва и једина образовна структура у Украјини која је добила такав престижни статус. У септембру 2018. године Мала академија је добила статус Коперникове академије.

Такмичење студентских истраживачких радова састоји се од неколико фаза. У фебруару 2021. одржана је годишња друга етапа такмичења секције за немачки језик међу ученицима кијевске школе. Оксана Павлицко ванредни професор на Одељењу за немачку филологију и превођење, Кијевског националног универзитета Тарас Шевченко, члан НВО „Европско образовање и наука у Украјини“ надгледала је такмичење у истраживању као шеф друге фазе такмичења.

Писање истраживачких радова захтева да ученици школе савладају потребне истраживачке вештине у процесу припреме. Припрема квалификованог истраживачког рада у основи обогаћује истраживачке вештине и способности ученика. Ове године такмичење студентских истраживачких радова одвијало се у данашњој онлајн реалности на мрежи. Занимљиви креативни студентски радови представљени су на истраживачком конкурсу.

Шеф комисије треће фазе такмичења за истраживачке радове на немачком језику била је проф. Свитлана Иваненко, почасна председница НВО „Европско образовање и наука у Украјини“, састала се са председником АЕДЕ-а, професором Силваном Марсељом и члановима НВО „Европско образовање и наука у Украјини“.

Организација Европско образовање и наука Украине

Године 2019. 24. априла, председник АЕДЕ-а, професор Силвано Марсеља (Италија) учествовао је у раду округлог стола „Систем дуалног образовања – европско искуство“ (Национални педагошки универзитет Драгоманов, Кијев, Украјина). Господин Марсеља је представио занимљив извештај о посебностима дуалног образовног система и његовој примени у образовни процес различитихUniverzitet Dragomirov европских земаља. Господин Марсеља је нагласио да дуални образовни систем може дати позитиван резултат под условом сарадње компанија које пружају могућност стицања радног искуства са стручним школама / професионалним универзитетима који пружају теоријско знање и рада ученика у оквиру договореног и верификованог програма. Сарадња између наставника на радном месту и универзитетског ментора може дати добре очекиване резултате. Професорка Свитлана Иваненко представила је извештај о систему дуалног образовања у Немачкој. Водила се живахна дискусија о теми. Презентација је приказана на веб страници невладине организације „Европско образовање и наука у Украјини“.

Састанку су присуствовали проректори Националног педагошког универзитета Драгоманов, професор Роман Вернидуб, професор Володимир Лавриненко и декан Факултета за природно и географско образовање и екологију, професор Гана Туршчинова.

Након састанка, господин Силвано Марсеља позвао је председника НВО, „Европско образовање и наука у Украјини“ Свитлану Иваненко на састанк са амбасадором Италије у Украјини г. Давидом Ла Цецилијом 20. новембра 2020.

Трећа Национална научна и практична конференција „Актуелни проблеми романо-германске филологије у контексту антропоцентричне парадигме“ одржана је на Националном педагошком универзитету Драгоманов (Кијев, Украјина). Председник АЕДЕ-а, професор Силвано Марсења, представио је извештај на пленарној седници о врло актуелном питању “Мултилингвизма и плурилингвизма: обавезе Европске уније и Савета Европе“. 

Господин Марсења нагласио је специфичност појма „мултилингвизма, вишејезичности“ као социјалну и територијалну вишејезичност и суштину концепта „плурилингвизма“ као индивидуалну вишејезичну мобилност грађана Европе. Господин Марсеља је нагласио да би европски грађанин данас требало да говори три европска језика да би био заиста мобилан.

Професорка Свитлана Иваненко представила је извештај о антропоцентричној парадигми у филологији на основу чувеног романа „Слава. Роман од девет прича“ Даниела Келмана. Извештаји су дали подстицај размишљањима и подсећањима других говорника. Конференција је била успешна.

Кијев

AEDE logo

АЕДЕ-ЕАТ потпис