UNESCO inicijativa „Budućnost obrazovanja“


UNESCO inicijativa „Budućnost obrazovanja“

https://en.unesco.org/futuresofeducation/

Futures of Education launch – Opening remarks from UNESCO’s Director-General

Globalna inicijativa da se preispita kako znanje i učenje mogu oblikovati budućnost čovečanstva i planete.

O inicijativi
Inicijativa UNESCO-a za budućnost obrazovanja ima za cilj da preispita obrazovanje i oblikuje budućnost. Inicijativa katalizuje globalnu debatu o tome kako znanje, obrazovanje i učenje treba ponovo zamisliti, reinterpretirati, preispitati, u svetu sve veće složenosti, neizvesnosti i nesigurnosti.

Kontekst
Sa ubrzanim klimatskim promenama, krhkost naše planete postaje sve očiglednija. Uporne nejednakosti, društvena fragmentacija i politički ekstremizam dovode mnoga društva u tačku krize. Napredak u digitalnoj komunikaciji, veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji ima veliki potencijal, ali takođe izaziva ozbiljne etičke i upravljačke brige, posebno pošto obećanja o inovacijama i tehnološkim promenama neujednačeno doprinose ljudskom procvatu.

Vizija
Znanje i učenje su najveći obnovljivi resursi čovečanstva za odgovor na izazove i pronalaženje alternativa. Ipak, obrazovanje čini više od odgovora na svet koji se menja. Obrazovanje transformiše svet.

Cilj
Ova inicijativa će mobilisati mnoge dobre načine postojanja i znanja kako bi se iskoristila kolektivna inteligencija čovečanstva. Oslanja se na širok, otvoren konsultativni proces koji uključuje mlade, prosvetne radnike, civilno društvo, vlade, poslovne i druge zainteresovane strane. Rad će voditi Međunarodna komisija na visokom nivou od lidera mislilaca iz različitih oblasti i različitih regiona sveta. U novembru 2021. komisija će objaviti izveštaj osmišljen da podeli viziju budućnosti o tome šta bi obrazovanje i učenje tek mogli da postanu i ponudiće program politike. Inicijativa Budućnost obrazovanja: Učenjem do postojanja inicijativa će katalizovati globalnu debatu o tome kako znanje i učenje mogu oblikovati budućnost čovečanstva i planete.

UNESCO inicijativa budućnost obrazovanja