Награде Жена Европе, издање 2021.


Награде Жена Европе, издање 2021simbol za link

„Награда Жена Европе“ (https://europeanmovement.eu/women-of-europe/) заједнички организују Међународни европски покрет и Европски женски лоби, надовезујући се на националне награде неколико националних савета европских покрета.
Године 2021. Награда жене Европе прославља своју шесту годишњицу. Заиста, Награда Жена Европе је покренута 2016. године, како би се истакао допринос жена у промовисању и унапређењу европских питања, и да би се повећало учешће жена у дебатама о Европи и њеној будућности. Иако улога жена у европском пројекту остаје углавном непрепозната, награде имају за циљ да одају признање и прикажу њихове инспиративне иницијативе које дају глас женама широм Европе и бране европске вредности као што су демократија, инклузија и различитост.

Овогодишњи угледни жири чине жене лидерке из свих сфера живота широм Европе, укључујући:

– Федерика Могерини, ректорка Европског колеџа, (бивша висока представница Уније за спољну политику и безбедност и потпредседница Европске комисије)
– Ева Мејдел, европосланица, група Европске народне партије, председница Међународног европског покрета
– Река Шафрани, председница Европског женског лобија
– Силвиа Спурек посланица ЕП, Група Зелених/Европске слободне алијансе
– Пиа Ахренкилде Хансен, генерални директор Генералног директората за комуникације Европске комисије
– Елизабет Адамс, председница Европске федерације удружења медицинских сестара, која је освојила награду Жена на делу 2020.
– Снешка Кваедвлиег-Михаиловић, генерални секретар Еуропа Ностре
– Аша Ален, директор за заступање Европског центра за демократију и технологију
– Пирко Махламаки, генерални секретар Финског форума особа са инвалидитетом
– Марија Атанасова, волонтерка и заступница за интеграцију ромске омладине; добитница награде Жена у омладинском активизму 2020

Ове године, номиноване у ужем избору у свакој категорији укључују:

Жена у моћи | показујући изванредно политичко вођство у Европи
Каутхар Боуцхалликхт, холандски политичар и климатски активиста
Ангела Меркел, немачка канцеларка
Силвија Коста, ванредни комесар италијанске владе

Жена на делу | предузимање ванредних акција на локалном нивоу у Европи
Џени Раше, оснивачица и председница удружења Дечија помоћ за Трансилванију Е.В.
Инета Зиемеле, судија Суда Европске уније
Ђина Милер, активисткиња и учесник Анти-Брегзит кампање

Жена у бизнису | унапређивање европских интеграција у предузетничком духу
Др Озлем Туреци, лекар, имунолог, предавач и предузетник
Ане Негре, адвокат у име Универзитета Жене Европе
Тијен Онаран, извршни директор и оснивач Међународни дигитални  покрет жена (GDW Global Digital Women)

Жена у омладинском активизму | за жене од 15 до 30 година, јачање гласа младих жена у Европи
Грета Тунберг, шведска активисткиња за климатске промене
Зорана Миловановић, руководилац пројекта Европског покрета у Србији
Захра Карими, активисткиња за права жена и деце

 

nagrade žene Evrope 2021

Међународни европски покрет

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Др Озлем Туреци, главни медицински службеник БиоНТех-а, осваја награду Жена Европе
Брисел, 01.12.21: На свечаности одржаној вечерас, проф. Озлем Туреци је додељена награда Жена Европе у категорији Жена у бизнису. Такође су победиле Ангела Меркел, Џени Раше и Грета Тунберг у категоријама Жена у моћи, Жена на делу и Жена у омладинском активизму. Церемонију доделе, шесте годишње Награда Жена Европе, организовали су видео везом Међународни европски покрет и Европски женски лоби.

Према оцени жирија, који чине изванредне жене из политике, бизниса, цивилног друштва и академске заједнице, проф. Озлем Туреци освојила је награду Жена у бизнису за снажно лидерство у развоју вакцине против Ковид-19, као и за њену посвећеност и напоран рад у борби против пандемија и заштите милиона живота.

По примању награде Жена у бизнису, проф. Озлем Туреци је рекла: „Свакодневно сам инспирисана интензивним фокусом и посвећеношћу научне заједнице, која проналази снагу у својој разноликости и руши баријере, суочена са глобалним догађањима без преседана.”

Победнице у свакој категорији:

Награда Жена у моћи: Ангела Меркел – канцеларка Немачке

Награда Жена на делу: Џени Раше – оснивач и председница удружења Дечија помоћ за Трансилванију Е.В.

Награда Жена у бизнису: Проф. Озлем Туреци – лекар, научник и предузетник, БиоНТех

Награда Жена у омладинском активизму: Грета Тунберг – активисткиња за климатске промене,                                                                                                  Петком за будућност

Током свог уводног излагања, бивша висока представница ЕУ и бивша добитница награде Жене у моћи, садашња ректорка Европског колеџа и чланица жирија, Федерика Могерини, рекла је: „Желела бих да прославим моћ узора које ове жене представљају. Ове жене, и жене које оне представљају, чине окосницу наших друштава и инспиришу многе друге жене својим свакодневним радом.”

„Сваке године, додељене награде Жена Европе истичу упорност и храброст жена које су на челу наших друштава. Пошто још увек видимо дугорочне економске и друштвене последице пандемије за жене, ове награде су још правовременије и релевантније“, рекла је Ева Мајдел, председница Међународног европског покрета и чланица жирија.

„У контексту забрињавајућих регресивних тенденција у правима жена виђених током пандемије, од суштинске је важности дати простора достигнућима и доприносима жена нашем друштву. Од њихове улоге у заштити наше климе и животне средине, до мобилизације за људска права и против дискриминације, и јачања на лидерским и предузетничким позицијама чак и у младости, поносни смо што славимо изузетне жене Европе из тако различитих средина“, рекла је Река Шафрани, председница Европског женског лобија и чланица жирија.

Пиа Ахренкилде Хансен, генерална директорка Генералног директората за комуникације Европске комисије и чланица жирија, рекла је: „Привилегија је учествовати на церемонији доделе награда које одају признање за допринос толиког броја жена лидера у Европи: у политици, бизнису и омладинском активизму. Жене из свих сфера живота широм Европе моћи ће да виде себе у својим достигнућима и тежњама. А догађаји попут Награда жена Европе треба да инспиришу све – и жене и мушкарце – да размисле о фундаменталној важности једнакости и различитости за лидерство и моћ.”

Награде Женa Европе 2021. додељене су у више категорија:

Освајање награде Жена у моћи: Ангела Меркел – канцеларка Немачке

Према оцени жирија, Меркелова је добила награду Жена у моћи за улогу у вођењу Немачке и ЕУ кроз турбулентан период, за њен инспиративни карактер и снажно залагање за европски дијалог и интеграцију.

Освајање награде Жена на делу: Џени Раше, оснивачица и председница удружења Дечија помоћ за Трансилванију Е.В.

Према оцени жирија, Раше је добила награду Жена на делу за свој обиман и инспиративан рад на организовању и подршци интеграцији ромске заједнице у Европи, истичући многу децу која су стекла приступ образовању и бризи као резултат њеног рада.

По пријему награде Жена на делу, Раше је рекла: „Активне и одлучне жене могу постићи више него што би било која војска икада могла. Залажем се за жене свуда, а ова награда показује да се жене виде и да је препозната наша посвећеност позитивним променама.“

Освајање награде Жена у омладинском активизму: Грета Тунберг – активисткиња за климатске промене, Петком за будућност

Према оцени жирија, Тунбергова је добила Награду за активизам жена у омладини за свој рад на подизању глобалне свести о ризицима које представљају климатске промене, као и за њено храбро вођство у подршци климатској правди, друштвеним променама и организовању младих и заједнице у целини.

О наградама Жена Европе

Награде Жена Европе се додељују сваке године у част и славу жена које настоје да унапреде европски пројекат у свом професионалном или приватном својству. У Европи, улога жена остаје у великој мери непризната и још увек треба да буде подржана, истакнута и све више призната. Као такве, награде приказују витални допринос жена и настоје да повећају присуство и учешће жена у обликовању Европе и њене будућности.

Европски покрет са задовољством сарађује са водећим европским међународним информативним каналом Еуроњуз, за доделу награда Жена Европе 2021. Такође желимо да се захвалимо нашим спонзорима (Metro AG and ACCA), као и нашем дигиталном партнеру МЕТА, на њиховом доприносу церемонији.

.